Tájékoztató a képzésről
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete a Gyümölcs-zöldség feldolgozó képzést úgy építette fel, hogy a résztvevők a piac által elvárt, magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, minőségbiztosítással, érzékszervi minősítéssel, termékfejlesztéssel összefüggő, valamint korszerű gazdasági, marketing és jogi ismereteket kapjanak. Ezek mellett elmélyült betekintést szerezhessenek az adalékanyagok, csomagolóanyagok és a különleges, innovatív technológiák világába is. Fontosnak tartottuk, hogy minden tantárgyat olyan oktatók tanítsanak, akik saját maguk is elismertek a szakterületükön. Az egyes tantárgyak keretében tervezzük, hogy sikeres kis-, közép- és nagyvállalatokat irányító vezetőket, elismert technológiai szakembereket is vendégül látunk egy-egy óra keretében, hogy saját személyes tapasztalataikon keresztül mutassák be a tananyagok gyakorlati vonatkozásait.
Természetesen úgy gondoljuk, hogy a szakmai ismereteket nem lehet kizárólag tankönyvekből az előadótermekben elsajátítani. Jó szakember abból válhat, aki az elméleti tudás megszerzése mellett kellő időt tölt a gyakorlati ismeretek elsajátításával is. A képzés résztvevői az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet kitűnően felszerelt laborjaiban és saját tanüzemeiben mélyíthetik el készségszinten az elméletben megtanultakat. Emellett két oktatási félévben is tanulmányi túrára indulunk, amely keretében hallgatóink megismerkedhetnek az ország jó nevű vállalkozásaival és elismert szakembereivel, személyes benyomásokat szerezhetnek, tapasztalatot cserélhetnek.
A képzés 3 félévből áll, melyet úgy építettük fel, hogy munka mellett is elvégezhető legyen.
Az oktatás levelező tagozaton folyik, jellemzően kétnapos kurzusok keretében (kéthetente péntek délután és szombaton, tantervtől függően).
A gyakorlati (tanüzemi és laboratóriumi) órákat több időpontban is meghirdetjük.
A képzés díja 350.000 Ft/félév
A Diákhitel Központ Zrt. diákhitele igénybe vehető. A képzés díja magában foglalja a műszerek, berendezések, illetve a felhasznált nyersanyagok, segédanyagok, az oktatási anyagok, valamint a tanulmányi utak költségeit is. A diákhitel csak az alapdiplomával rendelkező hallgatók számára vehető igénybe.
A képzést lezáró oklevél
A Gyümölcs-zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzésben megszerezhető oklevél tartalma az alapképzettségtől függ.
- Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök végzettséget szerezhetnek,
- akik agrár vagy műszaki területen legalább alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkeznek,
- vagy legalább alapképzésben szerzett biomérnöki, vagy vegyészmérnöki oklevéllel rendelkeznek.
- Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek, akik más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségük van.
