Gyümölcszöldségszakmérnök
Képzésünk felsőfokú, munka mellett elvégezhető, diplomával elismert oktatást kínál a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás iránt érdeklődők, valamint ezen a területen dolgozók részére.
A tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges ismereteket, a nyersanyagoktól, a feldolgozás-technológiákon át a kereskedelemmel bezárólag. Hallgatóink olyan versenyképes tudást szerezhetnek, mellyel képesek lesznek egy kis- vagy középüzem szakmai és vezetői feladatainak ellátására, vagy akár saját üzem irányítására is.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán található Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet több mint 50 éve képez élelmiszeripari szakembereket. Minőségre való törekvésünket a magas felvételi pontszámok és a nálunk végzettek elhelyezkedési arányai egyaránt visszaigazolják.
A képzés összeállításánál a piac által elvárt ismereteket, az elmélet és gyakorlat összhangját tartottuk szem előtt.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete a Gyümölcs-zöldség feldolgozó képzést úgy építette fel, hogy a résztvevők a piac által elvárt, magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, minőségbiztosítással, érzékszervi minősítéssel, termékfejlesztéssel összefüggő, valamint korszerű gazdasági, marketing és jogi ismereteket kapjanak. Ezek mellett elmélyült betekintést szerezhessenek az adalékanyagok, csomagolóanyagok és a különleges, innovatív technológiák világába is.
Természetesen úgy gondoljuk, hogy a szakmai ismereteket nem lehet kizárólag tankönyvekből az előadótermekben elsajátítani. Jó szakember abból válhat, aki az elméleti tudás megszerzése mellett kellő időt tölt a gyakorlati ismeretek elsajátításával is. A képzés résztvevői az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet kitűnően felszerelt laborjaiban és saját tanüzemeiben mélyíthetik el készségszinten az elméletben megtanultakat. Emellett két oktatási félévben is tanulmányi túrára indulunk, amely keretében hallgatóink megismerkedhetnek az ország jó nevű vállalkozásaival és elismert szakembereivel, személyes benyomásokat szerezhetnek, tapasztalatot cserélhetnek.
Az oktatás levelező tagozaton folyik, jellemzően kétnapos kurzusok keretében.
A Diákhitel Központ Zrt. diákhitele igénybe vehető. A képzés díja magában foglalja a műszerek, berendezések, illetve a felhasznált nyersanyagok, segédanyagok, az oktatási anyagok, valamint a tanulmányi utak költségeit is. A diákhitel csak az alapdiplomával rendelkező hallgatók számára vehető igénybe.
A Budapesten található Budai Arborétum 7,5 hektáros természetvédelmi területe ad otthont az Egyetem Budai Campusának, így a Gyümölcs-zöldség feldolgozó képzésnek is, mely a Móricz Zsigmond körtértől 700 méterre található, ezáltal könnyen megközelíthet (M4 metró, 6, 17, 61 villamos, 7 busz).
A Gyümölcs-zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzésben megszerezhető oklevél tartalma az alapképzettségtől függ.
Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök végzettséget szerezhetnek, akik agrár vagy műszaki területen legalább alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkeznek, vagy legalább alapképzésben szerzett biomérnöki, vagy vegyészmérnöki oklevéllel rendelkeznek.
Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek, akik más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségük van.
1. Félév | Gyümölcsök, zöldségek elsődleges feldolgozástechnológiája és tartósítási módjai | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gyümölcs nyersanyagismeret | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zöldség és gomba nyersanyagismeret | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Minőségirányítás és higiénia a gyümölcs-zöldségfeldolgozásban | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Műveletek és berendezések | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Üzemtelepítés és környezetvédelem |
2. Félév | Gyümölcs, zöldség alapanyagok, hűtőtárolásuk, postharvest technológiák | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Különleges, innovatív termékek előállítása a gyümölcs-zöldségfeldolgozásban | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gyümölcs-zöldségtermékek csomagolása, minősítése | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Gyümölcs-zöldség termékfejlesztés | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tanulmányi Szemle I. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szakdolgozat I. |
3. Félév | Élelmiszerjogi alapismeretek | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Gyümölcs-zöldség marketing | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Üzleti és pénzügyi tervezés | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szabadon választott tárgy | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tanulmányi Szemle II. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szakdolgozat II. |
A szakért felelős oktató
Szakfelelős: Dr. Máté Mónika – egyetemi docens
Oktatási referens: Ráczné Virágh Andrea – ügyintéző
Vezető oktatók és rendszeres előadók | Dr. Bánvölgyi Szilvia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bogóné dr. Tóth Zsuzsanna | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Dalmadi István | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Friedrich-Ivanics Judit | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Hitka Géza | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Kasza Gyula | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Kiskó Gabriella | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Kókai Zoltán | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Laszlovszky Gábor | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Máté Mónika | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Szabó-Nótin Beatrix | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Szalóki-Dorkó Lilla | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Temesi Ágoston | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dr. Zsom Tamás |
Szakdolgozat címek |
---|
Magas minőségű lekvárfélék gyártástechnológiájának tervezése, kisüzem beépítése vegyes vertikumú mezőgazdasági üzembe |
Fűszeres szilvalekvárok összehasonlító vizsgálata |
Különböző kajszibarack fajtákból készített lekvárok összehasonlító vizsgálata |
Frissen préselt kajszibaracklé minőségi vizsgálata |
A Venyim Gyümölcse Kertészet gyümölcsfeldolgozó üzemének koncepciója |
A tételazonosítás szerepe és elemzése a Bonduelle nagykőrösi üzemében |
HHP technológiával kiegészített natúrlé-gyártó kisüzem kialakítása temelői bázison |
Alma fogyasztási szokások és befolyásoló tényezők Magyarországon |
Lekvárkészítés projekt egy gyümölcstermesztő vállalkozásnál |
Meggyfajták beltartalmi értékeinek vizsgálata és összehasonlító elemzése |
Feldolgozás hatása a meggy (Prunus cerasus L.) beltartalmi értékére |
Lekvárok készítése és gyártóvonaluk tervezésének, kivitelezésének szempontjai |
Kisüzemi gyümölcs- és zöldség feldolgozó üzem létesítése |
Közepes kapacitású fagyasztóüzem tervezése egy meggytermesztéssel foglalkozó családi vállalkozásban |
A mikrohullámú vákuumtechnológia ipari alkalmazása a zöldség és gyümölcs szárítás vonatkozásában |
A Bonduelle Central Europe Kft. higiéniai gyakorlatának felülvizsgálata a vállalat nyírszőlősi telephelyén |
Az alapanyag (hagyományos és rezisztens alma) és a környezeti tényezők hatása az alma sűrítmény minőségére |
Kistermelői lekvárkészítő üzem növekedési lehetőségei – a fejlődés lehetőségei és korlátjai |
Alma-szamóca gyümölcslé fizikai tulajdonságainak és beltartalmi értékeinek változása a tárolás során |
A HACCP kiterjesztése száraz termények gyártására a Bonduelle Central Europe Kft. békéscsabai gyárában |
Bio és konvencionális Oblacsinszka meggy beltartalmi változásának nyomon követése sűrítés során |